tovesutopia.blogg.se

Promenix och gunga.

Igår tog jag en promenad på eftermiddagen. Jag promenerar så länge det inte gör för ont... och igår tog jag en ny väg genom en skogsdunge jag aldrig tagit innan, och kom då till en lekplats. Där fanns en rutchbana, en gungställning och en klätterställning. Jag satte mig i en av de platta gungorna en stund, shit vad härligt. Och vilken bra träning det var för benen, i alla fall för mig som är så otränad atm...


Kladd på jobbet.

Jaha, ute är det varmt och soligt och här sitter vi och säljer. Nu har jag kladdat en jäkla massa i mina block igen....


Utekväll.

Fyra tjejer satt på L:s bakgård. Vi drack rosévin i solnedgången, ur högtalarna dunkade musiken på i bakgrunden. Snart dök fyra, för mig obekanta, ansikten upp och stämningen blev lite mer uppåt.
 
Fram emot halv elva gick vi ner mot centrum och då tog jag en bild av min väska och min halvfulla roséflaska av någon anledning jag inte minns. Jag tror jag tänkte att det skulle vara kul att ha ett litet minne från kvällen? Vi var på krogen fram till två, och efteråt gick jag och L till ett gatukök och köpte köttbullar med mos. Sedan försvann vi iväg på en efterfest, som var ganska skön faktiskt.

 
 

Tips till er.

Oäkta ringar blir lätt missfärgade när det kommit i kontakt med fukt. Vem vill använda dem då? Ni känner säkert igen problemet... 
 
Då har jag ett jättebra tips. Måla dina ringar med ett genomskinligt nagellack av något slag. Ett vanligt nailpolish eller ett topplack blir perfekt. Annars kan du också använda transparent spraylim som finns att köpa på Panduro; jag tror det kan bli lättare att få ytan jämn när man sprayar.

Men nu sitter ringen jag precis målade för hårt, eftersom jag målade även på insidan. Hm. Så... ytterligare ett tips: måla endastutsidan och på sidorna ifall ringen redan är i minsta laget. ;)


Farmor är firad

Då har vi varit inne i stan och fikat med farmor. Med oss hade vi en supersöt prinsesstårta. Den var riktigt god! City's eget konditori är super, faktiskt. Och nu kommer världens jobbigaste stycke. Som är lite kul också. Ta sats, och läs:
 
Efter att ha pratat om morgondagen (urnsättning på G då farfar gick bort sent i vintras), och efter att ha tittat på massor av gamla foton i farmors album, hjälpt farmor att prova den otroligt snygga t-shirten hon fick i morsdag present, smällt i oss nästan hela tårtan, druckit otroligt starkt kaffe och pratat lite till... så var jag så trött och hade så lågt blodsocker att jag (HJÄLP DET ÄR EN STOOOOOOOR GETING JÄMTE MIG HÄR NU!!!!!!!) höll på att somna (ursäkta parantesen, men den var enorm och lät jättemycket!).

Därför körde jag inte bilen hem som det var tänkt, vilket nog var bra med tanke på att jag somnade i passagerarsätet... Nu har vi ätit sill och potatis (MUMS!) och här har jag fastnat vid datorn. 

Nu tänkte jag försöka plugga lite vägmärken... även träna, fira mamma på mors dag, och allra helst fortsätta med projekt välja-bilder-att-framkalla-vilket-tar-år-och-dagar.

Kram på er, fira alla mammor ordentligt.




Morsans dag.

Mors dag är här, och ute skiner solen. Det var ju inte alls fel. Nu ska vi åka till mina farmor, så mamma var ute och plockade en bukett med lila syrener åt henne. Nyvaken och glad som jag var vid halvtiotiden kände jag för att köra bil till stan; lite övningskörning kan inte bli fel.

Sedan dess har jag.... ätit frukost, hoppat över morgonkaffet, duschat och sminkat mig, satt upp håret, tagit på mig en grå klänning... och målat naglarna i blodrött. Nu bär det av mot stan om en stund. Önska mig lycka till med körningen, så önskar jag er lycka till med ert morsdag firande! :)
 

Pics, plugg, ostar och vår.

Som jag berättat om innan (typ HÄR) är det ett evighetsgöra att välja ut och framkalla bilder jag samlat på mig under 4 år. Ända sedan jag började gymnasiet har jag tänkt att göra detta, men har aldrig fått någon tid över. Det är inte konstigt det känns som att detta är något jag skjuter framför mig. Snart blir det klart. :)

Något mer jag har skjutit framför mig länge, är körkortet. Idag gjorde jag slag i saken och började öva på vägmärken. Sedan tvingade jag med mamma ut på en biltur i solen. Jag körde ner till sjön i närheten av där vi bodde tidigare. Jisses, vilken förändring. Nybyggen och öppen mark över allt. Och så fint det är där nere nu på försommaren... Ojoj! :)

Efteråt stannade vi till på City och köpte kex och ost, plus vattenmelon, honungsmelon, päron och körsbärstomater. Och så lite cider att dricka till. Fem sorters ostar blev det; brieost, paprika- och pepparkryddad ost, mögelost, krämig vitlöksost och rökt ost. MUMS

När vi stod i kön på City fick jag ett ryck. Istället för att åka med mamma hem, tog jag en promenad. Solen stod lågt på himlen, fåglarna kvittrade, det var småkyligt i luften men supervarmt innanför min beiga vårjacka, gräsklipparna mullrade över allt och vid ett ställe klättrade jag ner i en bäck och kände på vattnet. Kallt. Kikade in i en smal liten tunnel som gick under grusvägen, det var ungefär en sådan som jag och min barndomskompis S i skräckblandad förtjusning klättrade igenom som barn.


Nog tjatat :)
Godnatt på er! Hoppas er helg har börjat bra.
 

Ja, det är verkligen långrandigt, det här med att välja ut bilder...

Lördag.

Fredagen började med jobb, fortsatte med en skrittur på Maddish' pålle. Det var riktigt härligt att få sitta upp en stund igen, vilken tur jag har! :) När jag kom hem tog jag en dusch och gick till affären där jag köpte chips, en Cola light, frysta hallon och en tidning. Medan pappa sov satt mamma och jag i soffan och läste, med Let's dance på teven som bakgrundsljud. Med en skål hallon och en kopp kaffe mådde jag väldigt bra. :)
 
Idag vaknade jag vid elva, utvilad och pigg. Sedan dess har jag ätit en ordentlig frukost, lagat köttfärssås med spagetti, diskat och städat köket, och suttit vid datorn. Egentligen var det inte menat att jag skulle fastna här, men jag kunde inte låta bli. :) Så nu är det dags istället; jag ska plugga körkortsteori!

Plugg - here I come.
 
 

The Tea Chronicles - YouTube del 9

Jag skrev om den för ett par veckor sedan.
På YouTube har de en ComedyWeek, och i det här inlägget finns trailern och lite mer skoj saker att veta...

Charlie har länge ägnat sig åt att bara posta enklare videoklipp på YouTube, men nu har han och Khyan Mansley (en annan känd YouTuber) gått ihop och skrivit manus till en film. Hur de sedan har kommit i kontakt med andra duktiga människor som hjälpt dem är för mig ett mysterium. Uppenbarligen har de kontakter. :)

Och här kommer den. 
Charlie McDonnells Khyan Mansleys kortfilm The Tea Chronicles.
Med Charlie och Khyan själva i de största rollerna.
En skräckkommedi som handlar om te. Den är seriöst ganska creepy. :)


Peejay Liguori - YouTube del 8

Hälften britt, hälften italienare. Lång, mörkhårig, snygg och talangfull. Undrar varför större delen av hans prenumeranter är tjejer..? Redan år 2007, då han var 17, gjorde Peejay sina första vloggar och fick snabbt fler prenumeranter. Nu har han en publik på över 300,000 människor. Ganska imponerande...

På YouTube visar han upp högkvalitativa klipp som du inte vill missa. Det mesta han gör är sketcher, animationer och imitationer, oftast med en hel del humor. Han har verkligen lyckats med att sätta en egen prägel på sina videoklipp, men trots det är varje video en total överraskning, eftersom han gillar att chocka med sin kreativitet. Jag lovar att han lyckas göra många tittare avundjuka. Med det kreativa sinnet, så...
 
Under åren har han därigenom skapat en hel del udda karaktärer, bland dessa näst intill psykopatiske Wiggles the Clown, som har ett väldigt mörkt förflutet. Honom vill man inte hyra in till barnens födelsedagskalas. Inte nog med att Peejay har utmärkta skådespelartalanger, han är musikalisk också. Skriver egen musik, som även den är lite annorlunda...  

 Nu hörrni, ta en titt på hans senaste video. :)
 

Fest och bra kompisar.

Ledsen hörrni, för att jag inte har uppdaterat, men jag har gjort en hel del andra kul saker.

En fredag bestående av fest med mina underbara pratglada kompisar
och andra kul människor gjorde att jag inte kunde blogga. Och dagen efter mådde jag inte så bra, bakfyllan gjorde sig påmind... Men jag kan säga att ruset dagen på fredagen var värt lite illamående dagen efter. Visst fyllewhinade jag om saker som jag aldrig är ledsen för när jag är nykter men som tur är hade jag eget vett i skallen, och tog mig ur det snabbt. Haha.

Dessutom var det Eurovision på lördagskvällen, som jag och Maddish The Monkfish skulle titta på. Men eftersom inte mor min mådde bra då, så planerna gick verkligen i stöpet... Vi hade planerat att se det hos mig. Men istället tar vi igen det en annan dag.

Idag behövde jag vila från alla roligheter och ladda inför veckan. De jobbtimmar som var inplanerade avbokade jag enkelt och smidigt utan att tveka på morgonen, ska man vila så ska man. Så dagen har varit skön och lugn. Idag har jag tittat på tutorials på YouTube, fixat till naglarna och bestämt träff med M på tisdag.

Förutom den allra lugnaste dötiden som som inträffat med jämna mellanrum sedan i fredags, har jag alltså varit i full gång med livet, med start vid hemkomsten från jobbet. Kulkul!

Och för övrigt... det som gör min vardag ljusare är mina kompisar som jag ser mer eller mindre regelbundet på fritiden. De är för tillfället de enda jag behöver, känns för bra för att vara sant. Så livet kan gärna få rulla på med dessa underbara människor ett tag. Jag trivs med de jag redan umgås med, och behöver känna att allt är stabilt ett tag. 

Ha det superbra :)
 

Godis.

Ni som gillar godis. Det här inlägget är till er.
Ni som inte gillar godis. Det här inlägget är till er. Också.

Jag brukar nästan aldrig äta lösgodis som det på bilden nedan. Varje fredag brukar mina föräldrar köpa hem en påse med godis från Karamellkungen, och visst äter jag ett par bitar. Men hade de inte köpt hem något, hade jag hellre valt annat gott. Typ... choklad. Frukt. Nötter. Frysta bär... eller kanske ost och kex.
 
Varför äter jag sällan godis? Jag känner mig piggare av att skippa godis. Ibland äter jag lite granna, såklart. Men inte så ofta.


Bangla Road - Thailand

En av de häftigaste platserna jag har besökt är Bangla Road i Patong. Efter ungefär tre dagar besökte vi gatan första gången, men då gassade solen och den breda vägen såg ut som vilken vanlig Thailändsk shoppinggata som helst. Men så åkte vi tillbaka en kväll senare under resan. Och jisses, vilken skillnad!

Gatan var som en helt annan när mörkret hade lagt sig. Husväggarna ovanför alla de oräkneliga barerna var fullbelamrade med neonskyltar i alla regnbådens färger, mellan husen hängde lampor i olika färger som ett tak över gatan, och där under gick vi mitt i vimlet av turister och thailändare. Prostitution var tyvärr en självklarhet, överallt gick de vackra thailändskorna runt i kortkorta kjolar och klänningar. Även manboysen, män utklädda och opererade till tjejer, gick runt och tog betalt för ett traditionellt turistfoto.

Titt som tätt kände man ett par mjuka tassar och den mjukaste päls jag någonsin känt på en arm. Då var det någon thailändare som försökte få en att betala för att ta kort tillsammans med en lemur. De var enormt söta, och får jag någon gång chansen att hålla i en igen, ska jag ta den. Åh. :)

Ha det bra!
Jag mår bra, men jag är trött.

 

Less coffee.

Nu är det dags.
Idag är det dags.
Jag har redan bestämt mig.
Jag ska sluta dricka kaffe. Jag ska minska på mitt kaffedrickande.

Haha. Det blir en utmaning. Att äta och dricka saker som försurar kroppen är inte det bästa när man har magkatarr. Jisses. Det här blir svårt. För jag älskar kaffe, och tar gärna två koppar på rad.

Men nu kör vi. Två veckor, under tiden jag äter de där tabletterna...
 
 
 

Min helg

Igår var jag och Maddish The Monkfish inne i stan på marknaden. Jag köpte små limtuber i olika pärlemorfärger. Skitfina, jag önskar bara att blogg.se:s bilduppladdning kunde fungera bättre på min dator...
Vann en budgivning på en klänning som jag hämtade inne i stan också, den var verkligen sockersöt! :) Vit med både tyll och spets, och djup i ryggen. Jag får visa en annan dag.

Idag har varit en skön dag. Vi åkte till en stor badplats, satte oss på cafét där jag åt en fralla med Philadelphia och skinka. Mamma och pappa tog varsin paj; blåbärspaj och hallonpaj med vaniljsås. Sedan gick vi en runda ut på en udde, där jag klickade lite bilder med mobilkameran. Vitsipporna blommar och knopparna är gröna nu! :)

Sedan åkte vi och handlade lite mat, bland annat ett enormt nybakat surdegsbröd som jag har fryst in. Efter det stensomnade jag i sängen. När pappa kom upp och väckte mig, frågade jag yrvaket; "Finns det citronsås?". Pappa skrattade, "Citronsås?". Jag vaknade till och insåg halvt om halvt att jag hade sagt något välidgt konstigt. Sedan somnade jag nog om.

Nu har vi i alla fall ätit kallrökt makrill och créme fraichesås med rödlök och gräslök, och kokt potatis. Lite kaffe på det, tillsammans med inlagda päron och grädde, gjorde mig lite, lite piggare.
 
 
 

 

Charlies trailer - YouTube del 7

Under en lång tid har Charlie McDonnell arbetat på en egen liten kortfilm, och nu har trailern kommit. SHIT. Jag trodde verkligen inte att Charlie kunde sånt. Visst har han alltid varit extremt ambitiös och perfektionistisk, men... Det här. Oj! Förvånande!!! Filmen heter "The Tea Chronicles" och är en psykologisk skräckkomedi. Lite udda genre, men jag gillar det, och det passar honom. Han är en sådan extrem tänkare, haha.

Så vad fan är detta, tänker ni?
 
Well, jag skriver om YouTube lite då och då, eftersom jag brukar ägna mig åt att titta på vad vloggare och andra kreativa unga människor hittar på för kul. Charlie McDonnell är en av dem, han heter Charlieissocoollike på YouTube, och i DET HÄR inlägget skrev jag en kort introduktion om honom. Ser ni att Khyan Mansley (Khyan1 på YouTube) är med i trailern. HÄR skrev jag ett inlägg om honom också. :)

Snart kommer han lägga ut hela filmen, och jag lovar er att lägga upp den här. :) 

Haha, jag tycker ändå att det är lite kul att filmen handlar om just te, med tanke på att den enda av Charlies videos jag lagt ut här till er, är "How to be English - EXTREME", vilket är en komisk instruktionsvideo för hur man gör en kopp te. Som sagt, kika in det här inlägget.

Fint hår.

Den här produkten sprayar man på håret för att skydda det mot solen. Igår stod den ny förpackning hemma på köksbordet när jag kom hem. Ett finfint inköp inför sommaren. Jag tror den ligger på 180 - 190 ;- ungefär, vilket den är väl värd! Eftersom det är oljebaserat, är det extra bra när håret är lite torrt.
 
Jag köpte en flaska första gången i december inför Thailandsresan, och under den två veckor långa resan användes den av två personer, två gånger varje dag. Efter det har min mamma använt den ända fram tills nu ( fem månader senare) titt som tätt, på grund av hennes torra hår. Det är alltså en ganska så dryg produkt.

Det står att sprayen är "Sahara tested" på flaskan. Vad jag minns är den med andra ord såpass bra att den är anpassad för de extrema förhållandena i den torra, heta öknen där solen gassar. Hoppas det stämmer...


Fotograderades igår. Flaskan är väldigt lätt att känna igen, i alla fall. :)

Fika i kvällssol

Igår kväll bakade jag chokladbollar på ett recept där stevia var sötningsmedlet. Receptet hittade jag på min favoritblogg. De var inte så jättemumsiga, men lite söta saker en fredag är inte fel alls. Jag passade på att fotografera dem tillsammans med en kopp kaffe när kvällssolen sken in genom ett vardagsrumsfönster.
 





Lots of health

Skön dag. Och utmattande. Var på jobbet och sålde jävel.
 
 
Väl hemma bakade jag lite halväckliga chokladbollar, som var nyttiga. Gjordes på kesella, kakao och stevia. Plus kaffe och havregryn. Nyttigt men... smakade mest som mina "busdegar" som jag slängde ihop av allt vi hade i skafferiet när jag var 10. Men sött var det, och jag åt lite granna i alla fall.

Sedan har jag varit på ett par promenader; en gång med pappsen i affären, och en gång tog jag en promenad för... hälsans skull, I guess.

Imorgon ska jag och "Maddish The Monkfish" aka. "Astrid" in till marknaden i stan och kika lite. Det blir kul. :)
 


Här kommer en helt random bild till er.
Jag gillar den verkligen.

Bild fotograferad av mig på en busstation i stan.

Jobb och projekt

Det är lugnt och skönt på jobbet, jag är glad och säljer bra. De är röd dag egentligen, men förkylningen i April och ledigheten på första maj gjorde mig fattigare, så nu är det dags att tjäna lite pengar! YES! Hoppas jag smittar er med lite positiv energi nu, jag är glad! :)

Nu funderar jag på vilket mitt nästa projekt ska bli. Jag har lite saker som jag behöver göra.
- Ta körkort
- Få bättre motionsvanor
- Skriva musik (har en halvklar låt)
- Sköta sömnen bättre
- .... m.m.

Listan blir nog längre snart. Det fungerade väldigt bra för mig att genomföra ett veckolångt projekt här på bloggen... Jag tror jag vill fortsätta med det. Kanske kan sömnen vara en bra sak att börja med. Bra för hälsan. :)


Projekt v. 18 - UTVÄRDERING

Maxpoängen där tillagning, smak och utseende bedömdes på en skala 1-10, är maxpoängen 10.
Vad gäller tillagningen vet jag att jag skrev fel siffror, eftersom 10 borde vara "enklast = bäst" men där hade jag vänt på skalan vissa gånger, fråga mig inte varför...

Bedömnigen:

1. Vinnaren är stekt ris med kräftstjärtar och mango med sina 22 poäng.
2. Sedan kommer wok med fläsk och nudlar tätt inpå med 21 poäng.
3. Efter det kommer apelsinlax och spenatmos med 20 poäng.
4. Kycklingspett och laxlasagne kommer på samma plats med 18
5. Grillad kassler med svamprisoni - 13 poäng
6. Den stackars renskavs-yakinikun med couscous och vinbärscréme får bara en 10:a med sina udda smaker och färger.
 

  • Anledningen till att vinnaren passar som vinnare, är att smakerna verkligen passade ihop, bara man hade sweet chili såsen till. Dessutom var den nyttig och enkel att göra, och färgglad och fin att se på. Rekommenderas starkt!

  • Andraplatsen gick till woken med fläsk och nudlar som smakade enkelt och okonstlat. Rätten var väldigt god och egentligen ganska felfri, tillsammans med sweet chili sås... ytterligre en gång.

  • Apelsinlaxen med spenatmoset var gott, möjligtvis var apelsinsmaken lite fel ihop med moset... :)



Utvärdering av projektet...

Jag ville bli bättre på att laga mat. Är jag det?
- Ja.
ag har provat en hel del rätter och förstår lite mer. Jag vet mer om kryddning, om olika råvaror och vågar kanske ta ut svängarna lite mer nu. Eftersom jag är såpass grön ännu, så kan jag ju glatt säga att jag blivit en aning mer säker på det jag gör, oavsett hur maten har blivit.

Var det värt mödan?
- Ja, det måste jag säga.
Även om det tog mycket tid att både planera, laga mat, fotografera och blogga, så var det värt det. Jag hade ändå rätt kul! :)

Vad kunde jag ha tänkt mer på...? 
- ATT DET TAR TID!
Jag fick sänka kraven lite på mig själv efter ett par dagar, vilket ni märkte genom att inläggen blev mindre ambitiöst strukturerade. :) 

Vad kan jag tänka på inför nästa projekt?
- Planera in max en timma per dag på projektet.
Mer än så blir väldigt mastigt. Det tröttnar man på, och det känns som att projektet tar över hela livet, istället för att ingå som en kul ingrediens i en stor gryta av annat kul! ;)

YEY! I did it!

Projekt vecka 18 - dag 7

Nu kommer den sista utvärderingen, om än en dag för sent. IMORGON KOMMER BILDEN, jag har problem med bilderna på blogg.se just nu. :)

Jag har lagat kycklingspett med äppelbulgur.

Tillagning: 7 (en aning krångligt med tanke på alla småsaker som ska göras..? :D)
Smak: 6
Utseende: 5
 
 


3 dl bulgur
500 g kycklingfiléer
5 dl äppeljuice (utspädd)
500 g squash/zucchini
1,5 dl saltade cashewnötter
olja till stekning
salt
2 dl créme fraiche (10 %)
1 tsk garam masala
 
 Ser inte mycket ut för världen, men det var heeelt okej.


Jag mätte upp bulgur och äppeljuice i en kastrull och lät detta koka tills vätskan ångat bort. Medan detta blev klart blandade ihop créme fraichen med garam masala, och delade sedan upp créme fraichen i två olika skålar. I den ena tillsatte jag en halv tesked salt. I den andra ett kryddmått salt.
 
Ugnen satte jag på 225 grader, och sedan skar jag kycklingen i små lagom bitar för ett grillspett, och lade dem i den mest saltade créme fraichen. Bitarna trädde jag på grillspett och lade på en plåt med bakplåtspapper. Det krävdes runt 10 minuter innan kycklingen var klar.
 
Jag stekte till zucchinin under fem minuter, och såg till att salta dem ordentligt under tiden. Bulgur, zucchini och jordnötter blandades ihop till en röra. Klart. :)

Äppelbulgur, kycklingspett och så créme fraichen med den mindre mängden salt... Gott! 
 
 

En trevlig dag.

Den här dagen har börjat bra. Jag sitter här och dricker te.

Morgonen inleddes med en banan och en grov macka med skinka, plus ett par koppar kaffe med en skvätt mjölk. Satte jag på en core workout DVD, och dödade mina magmuskler i tio minuter. Fan vad nöjd jag var efteråt, det hade jag all anledning till. :) Duschen efteråt var väldigt välförtjänt, tycker jag.

Sedan klädde jag mig i väldigt våriga kläder som matchades med mitt lika våriga nagellack. Och just nu regnar det, och så är det väldigt mulet. Fint.

Nyss fyllde jag på i magen med en annan grov macka och ett äpple, och inser nu att jag typ bara ätit kolhydrater idag. Jippi vad hungrig jag kommer vara sen. Sitter här och klunkar te just nu. Lappen på tepåsen har jag gjort själv. Där ser man, jahaja.

Ha det bra, tjena!
 

Och min mage värker. Idag är jag vårklädd mitt i regnet. Och där är sladden till mitt headset. 

Såhär ser det ut vid min plats. Jag dricker te.


Och så var det nagellack, ja.
 
 

Mål mellan målen

Jag älskar keso, och har man hallon och mango i frysen är det perfekt att toppa med. Tillsammans med äpple och lite pumpafrönfrön, psylliumfrön, linfrö plus bovete och quinoapuffar blev det ett riktigt bra mellanmål. Mums.

Kaffe till, det är givet.

 

Projekt vecka 18 - dag 6

Grillad kassler och svamprisoni lagade jag till den 6:e dagen av mitt lilla matlagningsprojekt.

Kassler 500 g
Risoni 200 g (pasta... som ser ut som ris)
Babyspenat 100 g
Champinjoner 200 g
Rapsolja att steka i 
Ananazglaze 2 msk + 2 msk
1 dl créme fraiche + ananasglaze
salt
svartpeppar

Det här var enkelt. Jag kokade risonin enligt paketet. Stekte svampen några minuter. Stekte sedan med spenat och risoni, tillsammans med 2 msk pineapple glaze under någon minut, samt salta och peppra. Sedan var det bara steka eller grilla kassler uppskuren i skivor, och efteråt pensla på glaze för smakens skull. Servera med créme fraiche och ananasglaze. (Blev väldigt mkt ananasglaze överallt, kanske minns jag fel?)

Tillagning: 3 - enkel, men inte lika lätt som woken dag 5
Smak: 5 - även om andra tyckte det var godare än så
Utseende: 5 - ser okej ut, typ
 
 

Dreamin' away

Känner ni precis som jag lite då och då? Jag menar, så att ni bara vill dra iväg från vardagen?
Att typ ge er ut på okänd mark och spränga allt vad bekvämlighetszoner innebär? Besöka nya
platser, träffa nya människor, uppleva saker man aldrig kunnat förutse bara ett par timmar tidigare,
och bara ta dagarna som de kommer.

Jag vet inte exakt vad det är jag vill göra, jag vet inte hur det kommer gå till, och jag vet faktiskt
inte ens när. Men det ska bli av, såklart. Kul ska det bli! :)


Sunny day today.

Jag längtar bara mer till sommaren när jag hittar bilden som de här. Kolla in hur grönt och lummigt det är, och färgerna på tulpanerna... Men nu ska jag njuta av våren så länge. Den är med jäkligt härlig. Nu ska det bli typ 15 grader två dagar i rad med, så himla underbart.

Känner ni igen den här låten? Vinjetten till Leila Bakar.... eller om det var Leila på landet? Och på Animal Planet för länge sedan? Ger mig våriga och somriga vibbar i alla fall. :)


Mjuka händer

Förra veckan införskaffades denna fina pumpflaskan, vars innehåll doftar lika gott som flaskan är söt. Det är en handlotion med rosdoft. Och typ kaprifol, är inte säker. Jag har alltid så torra händer, så ifall denna står framme lär det bli ett slut på det problemet.

Någon gång i veckan kommer fler bilder på allt jag har köpt. Det blev en del, om man säger så... :)

Och... nu ska jag göra en budget. Har inte en susning om vart mina pengar tar vägen. Sedan tänkte jag handla lite mat och grejer. Lär köpa en Cola light. Det förtjänar jag efter en hård veckas arbete (utan Cola). Ikväll tänker jag mysa ner mig i soffan.

Ha det bäst.


Projekt vecka 18 - Dag 5

Idag har jag lagat en rätt som i kokboken presenteras som "Stekt ris med kräftstjärtar och mango".
Den var otroligt enkel att laga till, den smakar gott och ser färgglad ut.
Bästa rätten hittills.

BETYG

Tillagning: 7 - inte superenkel men helt klart lätt
Smak: 8  - smakerna passar ihop jättebra, men en varm risblandning blir enligt mig aldrig en 10:a
Utseende: 7 - färgglatt och fräscht! Ser inte ut som en gourméträtt, men vad fasen. Fint är fint.
 
 
 
 
 
Ingredienser:
1 msk smör
250 g broccoli (en bukett)
100 g minimajs
1 röd paprika
1 mango (ca 250 g)
360 g kräftstjärtar i lake (avrunna)
3 dl vildris (jag använde vanligt vitt basmatiris)
salt
svartpeppar
Sweet chili sauce (den här, typ)
 

 
Gör såhär...

       a) 
1. Mät upp ris, vatten och salt enligt instruktioner på förpackningen. Sätt igång plattan.
 
       b)
2. Dela broccolin i små buketter. Skiva broccolistjälken i skivor.
3. Skär minimajsen först på längden, och delas sedan en gång i mindre bitar.
4. Kärna först ur paprikan, skär den i bitar.
5. Skala mangon. Skär loss fruktköttet från den stora platta kärnan, och tärna det sedan i bitar.
 
       c)
6. När 5 minuter av risets koktid är kvar - lägg i majs och broccoli ovanpå riset. Lägg på locket.
7. Stek paprikan i smör i en rymlig stekgryta, tills den mjuknar.
8. Häll över ris, broccoli och majs i stekgrytan. Stek allt ytterligare 2 minuter. Salta och peppra.
 
       d)
9. Låt kräftstjärtarna rinna av och blanda ner i risblandningen. Låt de bli varma - ta sedan grytan av värmen.
10. Precis före servering - blanda i mangobitarna.


Done! :)
Sweet chili sauce är jättegott till! =)
 

Lovely weather

Idag vaknade jag upp till solsken. När jag gick ner stod ytterdörren på glänt, vilket innebär att någon har varit ute i trädgården och städat och fixat i rabatterna inför vår och sommar.

Nu har jag suttit och ätit frukost vid teven, plus slöat. Nu tänkte jag gå en promenad, man får passa på. Imorgon ska det bli varmare, men då sitter jag inne vid datorn på jobbet... :) Och just nu sitter där jag brukar, vid datorn (haha...) och jämte mig i fönstret står den här skålen i solskenet.
 
Kolla in den skuggan alltså... Ser fräckt ut!

Handmade tea labels

 
Igår kväll åt jag hallon och mango. Och jag pysslade lite granna.
 Och nu kommer det jag inte berättade - jag gjorde mina egna små lappar till mitt citron- och fläderblomste jag brukar ha med på jobbet. 

Jag tycker de med små illustrationer på är extra söta. Vilka gillar ni bäst?

Projekt vecka 18 - Dag 4

Den här dagens inlägg blir inte lika fancy, eftersom jag inte orkar lägga ner tid på layout. :)

DAG 4: Wok med fläsk och nudlar! 

Den här rätten var faktiskt riktigt god. Med rätt tillbehör (sweet chili sauce, som även andvänds i rätten) hamnar
den enligt mig i samma klass som laxlasagnen jag gjorde härom dagen! :) Gott betyg.

Tillagning: 2 - en enkel rätt! :)
Smak: 7 - gottgott, kanske hade en ytterligare/annorlunda smak gjort rätten bättre?
Utseende: 6 - ser inte proffessionellt ut, men gott.
 

Ingredienser
300 g kött - jag använde grytbitar av fläsk som jag skar i mindre bitar.
1 msk rapsolja
100 g champinjoner
2 dl vatten
3 msk oyster sauce eller hoisin sauce
1 msk sweet chili sauce
1,5 hönsbuljongtärning
150 g babyspenat
100 g champinjoner
250 g äggnudlar
 
Såhär gjorde jag:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Det första jag gjorde var att steka köttet i rapsoljan.        2. Sedan stekte jag svampen under ett par minuter.
    Bitarna hällde jag över i en skål bredvid så länge.
 
       
3. Över den stekta svampen smulade jag ner           4. Köttet hälldes tillbaka i grytan och babyspenaten       
    buljongtärningen och stekte i en minut. Sedan          blandades i. Allt värmdes upp. Klart för att serveras
   hällde jag på vatten, oyster sauce, sweet chili           med äggnudlar. (Vilka är klara på 5 min!)
   sauce och lät det puttra lite.
 
 
Och här är den färdiga rätten. Föreslår att ni droppar på lite sweet chili sauce på, utan den smakar rätten nästan lite trist. MED den får rätten en klar 7:a vad gäller smak. Riktigt god wok! :-) Prova gärna att droppa över lite oyster sauce med, den har en härligt rökig och söt sojasmak.

 
Ha det bra kompisar, nu ska jag ... ja ni. Ta det lugnt. That's my mission of this week end.
 

Btw... efter att ha lagat det här, hade jag ett halvt kilo
grytbitar kvar som snart skulle bli för gammalt.
Då gjorde jag en kalops:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kul med tepåsar.

Jag sitter här och pysslar igen. Och den här gången handlar det om tepåsar. Kanske kan ni gissa vad jag gör?
Resultatet får ni en annan dag.

Nu har jag precis suttit här och ätit frysta hallon och mangobitar. Gott! :)

 

Vår, helg och workaholic

De senaste dagarna har jag ägnat mig åt mitt matlagningsprojekt här i bloggen, och har därför inte bloggat som vanligt.
 
Men nu är det dags, för nu känns det äntligen som att våren är här. Där jag bor har det varit klart och soligt ett par dagar, och äntligen kan man ta av sig jackan utan att frysa ihjäl. I morse skrek fiskmåsarna på vägen till jobbet, så jag fick lite havskänsla, och solglasögonen lär åka på när jag ska åka hem. Underbart!

Nu är det dessutom helg, och jag ska äntligen få ta det lugnt och vila. Jag har inte vilat på år och da'r känns det som, jag har haft fullt upp under ett par veckors tid med kompisar, shopping, jobb, träning, fester och... matlagning. Haha. Projektet, vet ni. Dålig sömn på det - doesn't work at all.

Undrar om jag skulle kunna bli en workaholic? Jag har en jäkla förmåga (i negativ mening) att pressa mig tills jag egentligen inte orkar mer. Jag pushar och pushar, jag vägrar ta en paus när jag väl är igång. Jag blir liksom beroende av att vara noggrann, att färdigställa, att få ett perfekt resultat... Blä. :)
 
 

Nu avslutar vi det här inlägget positivt. Vi kommer få en go' helg, det börjar bli vår. Du kanske ska göra något kul? Hälsa på kompisar eller släkt? Vara hemma och bara... göra inget? Vara ute i det fina(?) vädet?

Imorgon kommer ett till matinlägg. 
Stekt ris med kräftstjärtar och mango blir det då.

Ha det bra så länge! :)

                             Den här bilden knäppte vi av i Thailand. Jag skuttade upp i luften ganska ordentligt! Härligt!

Projekt vecka 18 - dag 3



Då har jag lagat apelsinlax och spenatmos. Det har blivit lite fel i planeringen, så just nu lagar jag det som verkar passa mig för dagen, och inte enligt planeringen. Men nu tänkte jag planera om lite, och den planeringen hittar ni precis som innan HÄR.

This is what you need. Potatis, spenat, lax, apelsiner, smör, vitlök, muskot och mjölk. Enkelt, helt enkelt.


Svårare än så är det inte. Och gott är det med, som sagt! Jag lade kanske en och en halv timme i köket, men jag bombsäker på att detta går att fixa på i alla fall en timma. Jag är lite väl noggrann, tror jag. Lite omständig, liksom.
Och såhär finfint ser det ut när det är klart! 
 
 

Projekt vecka 18 - dag 2

 
Då har jag lagat en laxlasagnge. Igår var det ju visst en röd dag, och jag befann mig på Gekås i Ullared. Därför har det blivit ett glapp i matlagning i mitt projekt. Jaja, vad gör det? Jag fick i alla fall se Ola-Conny som packade upp varor. Mjöl, om jag inte såg fel... ;)

Har du mjöl, mjölk, smör, salt och peppar, lasagneplattor, lax, parmesanost och en purjo fixar du den här rätten busenkelt.



Svårare än så är det ju inte. Och så vill jag dessutom bedöma maträtten... :

Tadaaaa, tre matlådor med laxlasagne. Mums.